Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Anmälan Skolmästerskapen

Härmed inbjuder Sveriges bagare & konditorer (SBK) eleverna i årskurs tre på Restaurang- och livsmedelsprogrammets bageri/konditoriutbildning till Skolmästerskapen i bageri och konditori. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och branschleverantörerna KåKå, Nord Mills och Sveba Dahlen.

Inbjudan gäller för ett 2-mannalag per skola samt för en medföljande lärare.  För de två deltagarna samt en medföljande lärare betalar tävlingsarrangören resa, boende och uppehälle med ankomst till Göteborg måndagen den 15 mars och avresa tisdagen den 16 mars. De två tävlingsdeltagarna bor i dubbelrum. Arrangörerna står även för basråvaror till tävlingen.

 

TÄVLINGSDAG är tisdagen den 16 mars, men förberedelser sker den 15 mars.

TÄVLINGSPLATS är bageriet på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg.

 

Tävlingstiden är 4,5 h och uppgifterna vid bakningen finns beskrivet i tävlingsreglerna. Vi vill göra er uppmärksamma på årets förtydligande av reglerna:
Vetedeg:
Pappersformar ur KÅKÅ:s sortiment får användas till en sorts bulle från vetedegen. Formarna måste avlägsnas efter bakning. Till den släta/flätade bullen får ingen form användas.
Wienerdeg: Inga formar av något slag får användas till wienerbröden.
Matbröd: Surdeg och jäskorgar får tas med till tävlingen.
Rostat mjöl ur Nordmills sortiment får tas med till tävlingen.

 

Kom ihåg att:

 • Lagen måste koka vaniljkräm på plats. Denna kan göras under uppvägningstiden, vilken är totalt 1h och 15 min.
 • Det är tillåtet att ta med fyllningen till bullar och wienerbröd, men den måste vara gjord från grunden och visas upp för domarna innan tävlingsstart.
 • Det är tillåtet att ta med egenkokad sylt vilken ska visas upp för domarna innan tävlingsstart.
 • Samtliga lag måste ta med sig egentillverkade anslag.
 • Istället för att eleverna gör en prinsesstårta var ska de göra två mindre tårtor var, 2 x ca 18 cm Ø. En tårta kommer att smakas av juryn och den andra stå som bordsdekoration. Enbart tårtan till bordet behöver pikeras och dekoreras med marsipanrosor.

 

Om er skola får en plats i finalen i Skolmästerskapen 2021 är detta ett strålande tillfälle att profilera er skola och duktiga elever genom att använda lokalmedia inför och efter tävlingen.

 

ANTAGNINGSFÖRFARANDE

Sista ansökningsdag är den 22 januari 2021. Årets tävling begränsas till tio tävlande skolor. Vid fler än tio anmälda skolor förbehåller sig tävlingsledningen rätten att utse finalisterna genom en uttagning. Laget ska i samband med anmälan skicka in arbetsprover i form av film och bilder på produkter (enligt instruktioner nedan). Regerande mästare i Skolmästerskapen samt arrangerande skola är direktkvalificerade, resterande finalplatser tas ut genom en jurybedömning av filmer och bilder på produkter som skickats in av de skolor som anmält sig. Varje skola får bara anmäla ett lag. Senast den 26 januari kommer finalistskolorna att utses och meddelas.

 

RÅVAROR

Då arrangörerna står för råvaror under tävlingsdagen behöver vi finalistskolornas lista på råvaror senast tre veckor innan tävlingsdagen, den 22 februari.

 

ANMÄLAN

Anmälan ska göras på bifogad blankett och fyllas i noggrant. Sänd också med recept, bilder och film enligt beskrivningen nedan.

Anmälan ska förutom ansökningsblanketten innehålla:

Film och bilder på uppslagning av matbröd. Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den visar uppslagningen i effektiv tid.

 • Film på rundrivning och uppslagning av 4 limpor
 • Bild på färdigjästa limpor
 • Bild på färdigbakade limpor
 • Recept på matbrödet

Film och bilder på uppslagning av 15 vetebullar. Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den visar uppslagningen i effektiv tid.

 • Film från utkavling och uppslagning fram till jäsning
 • Bild på färdigjästa bullar
 • Bild på färdigbakade bullar
 • Recept på vetedegen

 

Produkterna som filmas behöver inte vara de som sedan planeras att göras i en eventuell final. Momenten ska dock hålla hög klass för att ta laget vidare till final.

Film och bilder skickas via www.wetransfer.com eller www.sprend.com till mailadressen jesper@bageri.se, då de blir för tunga att skicka i mail. Bägge eleverna ska göra samtliga moment, filma gärna båda samtidigt bredvid varandra.

Välkomna med er anmälan, senast den 22 januari, till julia@bageri.se eller per post till

Sveriges bagare & konditorer, Julia Forsberg, Box 55680, 102 15 Stockholm.

Använd denna blankett för person- och kontaktinformation.