Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Om tävlingen
  • Hem /

SM för bagare upp till 24 år

SM Unga Bagare syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare och är öppen för ungdomar upp till 24 år.

2022 års upplaga avgörs den 16 mars i Göteborg.

Finalisterna ska baka:

12 st matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 st kuvertbröd med tre olika uppslag
45 st bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 st av varje sort.
Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning

Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar.

Juniorbagarlandslaget, som utgörs av topp fyra i SM Unga Bagare, har vunnit en mängd EM och VM guld de senaste åren.

Tävlingen har arrangerats sedan 1990. Ett stort antal av bageri- och konditoribranschens mest kända profiler har startat sin karriär i och med den här tävlingen. Ettan till fyran i SM bildar det juniorbagarlandslag från vilket kandidater tas ut att representera Sverige i EM Unga Bagare.

SM Unga Bagare avgörs den 16 mars 2022. Reglerna liknar i stora drag de regler som gäller för EM-tävlingen för Unga Bagare. Klicka här för tävlingsregler samt regler för vad som ska bakas.

Arrangörerna bakom SM och EM Unga Bagare är Sveriges bagare & konditorer AB tillsammans med KåKå, Sveba-Dahlen, Nord Mills och Ester Mosessons gymnasium.