Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
  • Om tävlingen
  • Hem /

SM för bagare upp till 24 år

SM Unga Bagare syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare och är öppen för ungdomar upp till 24 år.

2024 års upplaga avgörs den 13 mars i Göteborg på Ester Mosessons gymnasium. 

Finalisterna ska baka:

Matbröd 12 st med tre olika uppslag (utseenden)
Frallor/ kuvertbröd 45 st med tre olika uppslag
Bullar 45 st, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 st av varje sort.
Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning

Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar.

Juniorbagarlandslaget, som utgörs av topp fyra i SM Unga Bagare, har vunnit en mängd EM och VM guld de senaste åren.

Tävlingen har arrangerats sedan 1990. Ett stort antal av bageri- och konditoribranschens mest kända profiler har startat sin karriär i och med den här tävlingen. Ettan till fyran i SM bildar det juniorbagarlandslag från vilket kandidater tas ut att representera Sverige i VM för unga bagare.

SM Unga Bagare avgörs tisdagen den 13 mars 2023. Reglerna liknar i stora drag de regler som gäller för EM-tävlingen för Unga Bagare. Klicka här för tävlingsregler samt regler för vad som ska bakas.

Arrangörerna bakom SM och EM Unga Bagare är Sveriges bagare & konditorer AB tillsammans med KåKå, Nord Mills och Ester Mosessons gymnasium.