Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Andrea Wiberg

Efter fem intensiva tävlingstimmar så står det klart att Andrea Wiberg, 22 år, är svensk juniormästare i bageri 2022. Andrea imponerade stort med sitt bi-inspirerade tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av ett blomstrande ekosystem. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.

Juryns motivering:

I årets rafflande final av SM Unga Bagare utmärkte sig en bagare extra mycket tack vare sitt strukturerade och kvalitetssäkra arbetssätt. Vinnaren levererar ett fint, jämnt bord som håller både hög kvalitet och söt precision i smakerna såväl som i utförande. Årets vinnare blomstrar med sitt tema för hållbarhet i tiden. 

– Det här känns verkligen helt fantastiskt! Jag har kämpat för det här priset. Jag har slitit, bränt mig och haft väldigt långa dagar i bageriet. Jag ville ha revansch från tidigare tävlan i SM Unga Bagare, vilket jag nu fick. Jag är väldigt nöjd över min insats idag och jag tror att min jämnhet och mitt lugn fick mig högst upp på pallen, säger, Andrea Wiberg, vinnare av SM Unga Bagare 2022.

 

Resultat SM Unga Bagare 2022 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)

1:a Andrea Wiberg

2:a Max Collin

3:a Alice Olsson

4:a Elin Lundahl

 

På delad femteplats (utan inbördes ordning):

Tindra Lundegård

Linnéa Cederberg

Emmie Jonsson

 

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa skådebröd: Alice Olsson

Bästa matbröd: Andrea Wiberg

Bästa kuvertbröd: Max Collin

Bästa vetedeg/bulle: Max Collin

Bästa kavlade deg/wienerbröd: Andrea Wiberg

 

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2022

SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Christian Eek, Pernilla Boström, Christer Nordh, Niklas Alricsson och Jesper Långström.

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)

45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag

45 stycken bullar, tre olika varianter

Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.

Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.