Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

Julia Holmqvist

Efter fem intensiva tävlingstimmar avgjordes finalen av tävlingen SM Unga Bagare och Julia Holmqvist, 22 år, kan nu titulera sig som svensk juniormästare i bageri 2023. Den imponerande hantverksskickligheten i kombination med kreativitet och utförande fick juryn på fall. Julia imponerade stort med sitt bevara havet-tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av en jordglob som det kom både bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät ur. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.

Juryns motivering:

Vinnaren av SM Unga Bagare skapade en vacker helhet av både smaker och estetik med ett tydligt tema som genomsyrade alla bakverk. Årets final bjöd på en rafflande tävling med hög och jämn nivå där många unika kreationer kom fram. Genom ett systematiskt och professionellt arbetssätt utmärkte sig en bagare extra. Vi gratulerar vår nya unga svenska mästare, vars passion och skicklighet inspirerar oss alla.


– Äntligen, det är helt sjukt! Förra gången gick inte tävlingen riktigt som jag hade önskat, jag glömde jästen, frustrerande när man är bagare. Idag visade jag vad jag går för och har äntligen fått min revansch. Jag är väldigt nöjd över min insats idag, jag tror att det gjorde susen att mitt nytänkande och mitt tema syntes tydligt genom hela mitt arbete, säger, Julia Holmqvist, vinnare av SM Unga Bagare 2023.

 

Resultat SM Unga Bagare 2023 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)

1:a Julia Holmqvist

2:a Matilda Jacob

3:a Alva Odelbrink

4:a Wilhelmina Krossén

 

På delad femteplats (utan inbördes ordning):

Sofie Le

Linnéa Cederberg

Tilda Lövenklev

Alma Lübeck

 

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa skådebröd: Wilhelmina Krossén

Bästa matbröd: Sofie Le

Bästa kuvertbröd: Alva Odelbrink

Bästa bulle: Julia Holmqvist

Bästa kavlade deg (wienerbröd): Julia Holmqvist

 

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2023

SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Pernilla Boström, Christer Nordh, Johan Landerhjelm.


Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)

45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag

45 stycken bullar, tre olika varianter

Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.

Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.