Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

10 april 2013

Sara Fjärrstrand vinnare i SM Unga Bagare 2013

Idag korades den svenska mästaren i bageri för unga bagare under en fem timmar lång bakningstävling på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Efter en spännande final där landets tolv främsta bagartalanger gjorde upp om förstapriset stod slutligen Sara Fjärrstrand, 21 år, från Sala som segrare.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Idag avgjordes mästerskapet där Sara Fjärrstrand tilldelades den ärofulla titeln Svensk Mästare i bageri för unga bagare med motiveringen: ”I hård konkurrens och under hård stress arbetade Sara Fjärrstrand fokuserat och gjorde det svåra enkelt. Med stor respekt för såväl hantverk som medtävlande, bytte Sara fjärilarna i magen till bröd som lyfte”.

– Det känns så klart jättekul att vara svensk mästare i bageri och dessutom ta plats i Juniorbagarlandslaget! Det här är bara början på min karriär inom bageribranschen, nu ser jag fram emot att växa och utvecklas i min roll som bagare, säger Sara Fjärrstrand, vinnare i SM Unga Bagare 2013.

Under finalen bakade de tolv finalisterna franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd, matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. Allt från grunden och efter egnarecept. Samtliga bakverk ställdes sedan ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg där en jury slutligen bedömde kreativitet, smak, färg och form.

– Att våra svenska unga bagare håller hög internationell klass visste vi redan, bland annat genom förra årets bragd i EM för unga bagare då Sverige tog hem en överlägsen seger. Efter vad jag har sett idag tror jag att vi har stor chans att kamma hem guldet även i år då denna final var ännu en fantastisk uppvisning i det kreativa bagarhantverket, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som är huvudarrangör av SM Unga Bagare. 

Medverkan i tävlingen är en fin merit och flera av bageribranschens framstående profiler har startat sin tävlingsbana med SM Unga Bagare. Bland andra har Håkan Johansson och Moa Brink från Svenska Bagarlandslaget startat sina karriärer här. Förra året placerade sig Bagarlandslaget på en fjärdeplats i Bagar-VM, och blev därmed bäst av alla europeiska länder.

SM Unga Bagare är inte bara ett svenskt mästerskap, utan även en uttagstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget. Ettan till fyran blir uttagna till Juniorbagarlandslaget som i höst ska tävla i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare i Odense i Danmark och försvara förra årets bragd då Susanna Söderman och Linn Danielsson tog hem guld till Sverige, både individuellt och i lag samt vann de specialpriser som delades ut. Ettan och tvåan i SM Unga Bagare vinner även en fem dagar lång inspirationsresa utomlands tillsammans med andra framgångsrika talanger och profiler inom bageribranschen.

Resultatet i SM Unga Bagare 2013

Första plats:
Sara Fjärrstrand, 21 år, från Sala. Arbetar på Bakery & Spice i Stockholm.

Andra plats:
Sara Lidell, 21 år, från Röjeråsen. Arbetar på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm.

Tredje plats:
Emelie Borgström, 22 år, från Borlänge. Arbetar på Gateau i Stockholm.

Delad fjärdeplats:
Gustav Aldor, 23 år, från Stockholm. Arbetar på Artipelag på Värmdö.
Linda Andersson, 20 år, från Karlstad. Studerar på Burgårdens Yrkeshögskola.
Eric Bäckström, 21 år, från Hedemora. Arbetar på Avesta Wienercondis.
Niclas Ekblad, 20 år, från Tråvad. Studerar på Burgårdens Yrkeshögskola.
Carolina Karlsson, 22 år, från Älvängen. Arbetar i bageriet på Ica Maxi Kungälv.
Philip Koerffer, 20 år, från Ulricehamn. Arbetar på Günters Brödstuga i Ulricehamn.
Patimakorn Padtum, 22 år, från Borlänge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Cissi Strand, 19 år, från Julita. Arbetar på Sultans Konditori och i bageriet på Ica Maxi Katrineholm.
Kim Westerling, 22 år, från Köping. Arbetar på Konditori Amarant i Eskilstuna.

Högupplösta pressbilder på deltagarna samt bilder från finalen finns på www.ungabagare.se 

För ytterligare information, kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, Mobil: 0703-646 794, E-post: martin@bageri.se