Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

02 april 2014

Sabina Karlsson vinnare i SM Unga Bagare 2014

Efter fem timmars strid bland mjöl, degar och bakverk stod det klart att Tyresötösen Sabina Karlsson, 21 år, tog hem titeln som svensk mästare i bageri för unga. I finalen kämpade hon mot elva andra unga och talangfulla bagare från hela landet innan segern var ett faktum. Nu väntar satsningen på EM-finalen i Bryssel i höst.

–Den här utmärkelsen är en kick för självförtroendet. Jag älskar att tävla och satsade verkligen allt på att vinna. Min styrka är att jag är mångsidig och gillar att tänka nytt - det gör mig glad att juryn såg det i mig. Nu ska jag satsa på EM-guldet, säger Sabina Karlsson, vinnare av SM Unga Bagare 2014.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Sabina Karlsson från Tyresö tilldelades titeln med motiveringen ”En överlägsen vinnare som med kreativitet och spännande ingredienser, visar upp hantverket felfritt på ett både lekfullt och professionellt sätt”.

Under finalen visar finalisterna upp sin talang inom delmomenten franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd, matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. De bakar allt från grunden och helt efter egna recept. Samtliga bakverk ställdes ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg där en jury bedömde finalalstren utifrån kreativitet, smak, färg och form.

–Årets final visar på den enorma talang och bredd som finns inom bagarhantverket idag och som gör att vi radar upp internationella framgångar efter varandra. Det är roligt att se att fler och fler söker sig till bagaryrket och att utvecklingen bara fortsätter inom vår bransch, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, tillika huvudarrangör av SM Unga Bagare. 

SM Unga Bagare fungerar som uttagstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget. Ettan till fyran i SM Unga Bagare blir uttagna till Juniorbagarlandslaget som i höst tävlar i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare i Bryssel för att försvara förra årets svenska guld. Ettan och tvåan i SM Unga Bagare vinner dessutom en fem dagar lång inspirationsresa utomlands tillsammans med andra framgångsrika talanger och profiler inom branschen.

Flera av bageribranschens framstående profiler har startat sin karriär i SM Unga Bagare. Bland andra har Håkan Johansson och Moa Brink från Svenska Bagarlandslaget startat sina karriärer här. Håkan vann nyligen guld i individuella VM i Paris i kategorin söta bröd.

SM Unga Bagare 2014 – resultat

Första plats: Sabina Karlsson (21 år). Från Tyresö och jobbar på Ett bageri, Stockholm.
Andra plats: Kim Lund (21 år). Från Västerås och jobbar på Vete-Katten, Stockholm.
Tredje plats: Amanda Gustavsson (19 år). Från Ryssby utanför Ljungby och studerar vid Yrkeshögskolan Bageri & Konditori, Kristianstad.
Fjärde plats: Evelina Rebinder Lindström (20 år). Från Kungsbacka och jobbar på Aludden Providore, Lerum.

Delad femteplats:
Karolina Hedlund (22 år). Från Alafors utanför Göteborg.
Ellen Axeborg (22 år). Från Kalmar och jobbar på Centralbageriet i Huskvarna.
My Assarsson (19 år). Från Nässjö och studerar vid Yrkeshögskolan Bageri & Konditori, Kristianstad.
Eric Bäckström (22 år). Från Avesta och jobbar på Avesta Wiener-Condis.
Karolina Hedlund (22 år). Från Alafors utanför Göteborg.
Emil Nilsson (22 år). Från Arvika och jobbar på Kringelgården, Saltsjöbaden.
Cornelia Skalin (20 år). Från Gävle och studerar vid Yrkeshögskolan Bageri & Konditori, Kristianstad.
Ellen Svensson (21 år). Från Falköping och jobbar på Östgöta Wienercafé, Falköping.
Patrick Wennerdahl (22 år). Från Lidköping och jobbar på Garströms konditori, Lidköping.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-646 794
E-post: martin@bageri.se

För intervju med finalister samt bilder, kontakta:
Peter Hellström, Prat PR
Mobil: 070-4229750
E-post: peter.hellstrom@prat.se