Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

18 mars 2015

Amanda Gustavsson från Ryssby är Sveriges bästa unga bagare

Efter en fem timmar lång tävling på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg korades idag vinnaren i SM Unga Bagare. Den som slutligen stod som segrare bland de tio finalisterna och som nu kan titulera sig Svensk Mästare för Unga Bagare var Amanda Gustavsson från Ryssby. Amanda tog revansch efter förra årets tredjeplats.

–Det känns fantastiskt roligt att kamma hem guldet, speciellt mot så hårt motstånd. Jag är jättenöjd med min prestation och fick till alla de olika delmomenten som jag planerat. Nu siktar jag på EM-guld, säger Amanda Gustavsson, vinnare av SM Unga Bagare 2015.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Amanda Gustavsson från Ryssby tilldelades titeln med motiveringen:

"Med en imponerande målmedvetenhet har årets vinnare lyckats leverera ett exceptionellt sortiment som frestade juryns smaklökar. Årets vinnare av SM Unga Bagare går en kolossalt ljus framtid till mötes!"

Under finalen bakade finalisterna franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. De bakade allt från grunden och helt efter egna recept.

Samtliga bakverk ställdes sedan ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg där en jury slutligen bedömde smak, färg, form och kreativitet.

SM Unga Bagare fungerar som uttagningstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget. Ettan till fyran i SM Unga Bagare blir uttagna till Juniorbagarlandslaget som tävlar i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare. Ettan och tvåan i SM Unga Bagare vinner dessutom en fem dagars inspirationsresa utomlands tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

–Den höga klass vi har sett i årets upplaga av SM Unga Bagare gör att jag är säker på att vi kommer se mer av deltagarna framöver. Med denna talang och hantverksskicklighet är jag övertygad om att på att Sverige kommer fortsätta kamma hem priser internationelltsäger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, tillika huvudarrangör av SM Unga Bagare.

SM Unga Bagare 2015 – resultat

Första plats:
Amanda Gustavsson (20 år) från Ryssby jobbar på Bakery & Spice i Solna.

Andra plats:
Amanda Bäckström (21 år) från Öland jobbar på Vetekatten i Stockholm.

Tredje plats:
Anna Säll (21 år) från Jönköping, studerar på Yrkeshögskola.

Fjärde plats:
Cornelia Skalin (21 år) från Gävle jobbar på Lidingö Bröd & Pâtisserie i Stockholm.

Delad femteplats:
Victoria Johansson (21 år) från Västervik jobbar på Wienercaféet i Stockholm.
Natalie Bergström (22 år) från Motala jobbar på Brogyllen i Göteborg.
Elin Johansson (21 år) från Herrljunga studerar på Yrkeshögskola och jobbar på Ljungblads Konditori i Alingsås.
Mångs Amalia Andersson (21 år) från Mora jobbar på Veras bageri & konditori i Svärdsjö.
Louise Gidlund Enblom (19 år) från Strängnäs jobbar Printz bageri på Stallarholmen, i Strängnäs.
Hampus Svensson (22 år) från Strängnäs jobbar på Artipelag på Värmdö, Stockholm


För ytterligare information, kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-646 794
E-post: martin@bageri.se

För intervju med finalister samt bilder, kontakta:
Annika Hammarwall, Prat PR

Mobil: 0704-229 750
E-post: annika.hammarwall@prat.se