Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

16 mars 2016

10 unga bagare är klara för final i SM Unga Bagare 2016

Den 20 april avgörs årets upplaga av tävlingen SM Unga Bagare 2016. Under fem timmar kommer de tio finalisterna att visa prov på stor hantverksskicklighet, fantasi och kreativitet – när de gör upp om vem som tar hem titeln som Svensk Mästare i bageri för unga. Tävlingen sker under SM-veckan och prisutdelningen sker i köpcentret Nordstan i Göteborg klockan 15.00 onsdag 20 april.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången och går av stapeln den 20 april på Ester Mosessons gymnasium innan prisutdelningen sker i köpcentret Nordstan i Göteborg klockan 15.00. Utöver att tävlingen är svenska mästerskapen för ungdomar upp till 23 år är det även en uttagning till Svenska Juniorbagarlandslaget som senare under året ska tävla i EM.

Deltagarna bakar allt från grunden utifrån egna recept. Under totalt fem timmar kommer de utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till konstnärligt utformade skådebröd.

Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

Precis som förra året sker finalen under SM-veckan i Göteborg, då även Skolmästerskapen och Årets Bagare avgörs. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten.

- De tio begåvande finalisterna i SM Unga Bagare 2016 har alla lysande framtidsutsikter. Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
- Vår bransch erbjuder oändliga möjligheter för unga, skickliga bagare med fallenhet för entreprenörskap, avslutar Martin.

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2016

Anna Säll är från Jönköping och jobbar på Bakery and Spice i Solna. Kom trea i SM Unga Bagare 2015 och var medlem i Juniorbagar­landslaget 2015.

Emma Gustafsson är från Älvängen och studerar på Yrgo, högre yrkes­utbildning i Göteborg. Tävlade i Skolmästerskapen 2015.

Julia Dissieux är från Kristianstad och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola. Vann Skolmäster­skapen 2015. 

Katharina Wedberg är från Säter och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola. 

Lina Andersson är från Ånge och arbetar på Güntherska Hovkondi­tori & Schweizeri i Uppsala.

Malin Nordberg är från Hägersten och arbetar på K­-Märkt Garnisonen.

Melinda Johansson är från Landskrona och arbetar på bageriet på Ica Maxi.

Michaela Claesson är från Falköping och arbetar på bageriet på Ica Maxi.

Rasmus Westman är från Jönköping och studerar på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg.

Tintin Larsson är från Avesta och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola. Tävlade i skolmästerskapet 2015.

 

Om SM Unga Bagare

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare. Ettan och tvåan belönas dessutom med en fem dagars inspirationsresa till Italien tillsammans med välrenommerade personer i branschen. 

Pressinbjudan

Välkommen till finalen i SM Unga Bagare den 20 april i Göteborg.
Journalister är varmt välkomna till tävlingen i Nordstan i Göteborg.
OSA till tobias.s@kellyandpling.se senast den 15 april.

Program för SM Unga Bagare den 20 april:

• Kl. 6:00 – 11:00 – Tävling (Ester Mosessons gymnasium)
• Kl. 12:00 – 15:00 – Utställning av bakverken för allmänheten (Nordstan)
• Kl. 13:00 – Juryn provsmakar från scenen (Nordstan)
• Kl. 15:00 – Prisutdelning (Nordstan)

För ytterligare information om SM Unga Bagare, kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-646 794, Email: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna, kontakta:
Tobias Sikström, presskontakt Kelly and Pling
Mobil: 0738-275 549, Email: tobias.s@kellyandpling.com

SM Unga Bagare

SM Unga Bagare syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och inte ha fyllt 23 år före den 1 juli 2015. Ettan till fyran i SM Unga Bagare bildar Svenska Juniorbagarlandslaget som tävlar för Sverige under EM Unga Bagare. Tävlingen har arrangerats sedan 1990 av Sveriges bagare & konditorer. Medarrangörer är Nord Mills, KåKå, Sveba-Dahlen och Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom SM Unga Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Årets Bagare samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se