Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

29 mars 2017

Tintin Larssson vinnare i SM Unga Bagare 2017

Idag, den 29 mars, gjorde tio skärpta, talangfulla, modiga och unga bagare upp om vem som är Sveriges bästa bagare under 23 år i tävlingen SM Unga Bagare som avgjordes under SM-veckan i Göteborg. Under fem intensiva timmar skapade finalisterna kreativa bakverk i vackra former med nya smakkombinationer. Slutligen tog Tintin Larsson, som arbetar på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm, hem den ärofyllda titeln. Tintin utmärkte sig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöver det vanliga. Stort grattis Tintin!

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år. Tintins tema; musik syntes tydligt i skådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.

Juryns motivering löd: "Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemang skapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!"

–Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats! Jag är stolt, överrumplad och lite trött! Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag! Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet, säger Tintin Larsson, vinnare i SM Unga Bagare 2017.

Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i fem kategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande var konditormästare Peter Halldén.

SM Unga Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. I årets upplaga experimenterade finalisterna mer än någonsin. Matiga wienerbröd med bland annat färskost, tomat och basilika var något som utmärkte sig. Ett nytänkande där smakkombinationerna samspelade väl med varandra.

–Årets tävling har varit ett smakprov av framtiden. Underbara smaker, kreativa former och ett hantverk på högsta nivå visar att det ser ljust ut för kommande generation bagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer.

Om SM Unga Bagare SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 27:e gången. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM Unga Bagare. Förstaoch andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagar lång inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade bagare och konditorer.

Resultat för SM Unga Bagare 2017

Första plats:
Tintin Larsson, 20 år, arbetar på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm och kommer från Dalarna

Andra plats:
Linn Eriksson, 21 år, arbetar på Vallentuna Stenugnsbageri i Vallentuna och kommer från Dalarna.

Tredje plats:
Pernilla Boström, 2år, arbetar på Brunkebergs Bageri i Stockholm och kommer från Halmstad.

Fjärde plats:
Agnes Johansson, 22 år, arbetar på Konditori Gullkragen i Borås och kommer från Kristianstad.

Delad femteplats utan inbördes ordning:
Henning Weimarck, 22 år, arbetar på Fabrique Stenugnsbageri i Stockholm och kommer från Göteborg.
Kristin Björnland, 21 år, studerar vid YRGO i Göteborg och kommer från Göteborg.
Isabelle Lundin, 20 år, arbetar på Bakery & Spice i Stockholm och kommer från Nyköping.
Josefina Jaktlund, 19 år, studerar vid Kristianstads yrkeshögskola och kommer från Stockholm.
Malin Käll, 19 år, arbetar på Bageriet på Stora Coop i Strängnäs och kommer från Strängnäs.
Maja Jansson, 21 år, studerar vid YRGO i Göteborg och kommer från Göteborg.

För högupplösta pressbilder och mer information:
www.smungabagare.se

För ytterligare information om SM Unga Bagare, kontakta:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-646 794, e-mail: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:
Nena Javadian, presskontakt Kelly and Pling
Mobil: 0735-711 414, e-mail: nena.j@kellyandpling.com