Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

14 mars 2018

Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Idag avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad, och Montadar, som studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad, tog hem vinnartiteln. Med ett fantasifullt och komplicerat skådebröd satte Montadar ribban för dagen och visade tydligt vilken kreativ höjd bagare i Sverige idag håller. Tävlingen är till för att hylla de unga i branschen men också för att locka ny arbetskraft. Och arbetskraft i branschen – det behövs.

Med höga och tydliga smaker utmärkte sig Montadar i samtliga moment. Montadar briljerade särskilt i momentet ”Skådebröd” där det gäller att med precision skapa en konstnärlig skulptur genom att arbeta upp en deg med särskilda tekniker. Att Montadars genomgående tema för tävlingen var ”viking” kunde ingen ta miste på. Skådebrödet bestod av ett vikingaskepp som pryddes av ett detaljrikt vikingahuvud med klassiska vikingaattribut som hjälm, skäggväxt och flätat hår.  

–Vilken känsla! Jag har övat och övat, något som känns som tusentals timmar, och idag gick allt perfekt. Över förväntan. Att kamma hem en första plats känns fantastiskt! Vetebröden är jag extra nöjd med, jag fick till den där briocheaktiga mjuka känslan jag ville ha. Men jag utmärkte mig mest genom skådebrödet som jag har övat mycket på och idag visade det sig att övning ger resultat. Jag måste också säga att det har varit en ära att få vara här i dag och tävla mot så kompetenta bagare, säger Montadar Kanbar.

Juryn bedömde bakverken efter smak, form, kreativitet och teknik. Deras samlade motivering lyder: Med ett tydligt genomgående tema och en detaljrikedom som imponerar har vinnaren skapat bakverk med hög kreativitet i allt ifrån vetebröd till skådebröd. Den höga nivån tillsammans med ett fokuserat arbetssätt gör att årets vinnare tagit oss med storm. Juryn är helt säker på att vinnarens skådebröd kommer att ta honom ut på en färd över de stora haven där han kommer att erövra världen. Vinnaren av SM Unga Bagare 2018 är Montadar Kanbar.

–Vilken dag vi haft och vilken insats av alla tävlande, inte minst Montadar som verkligen utmärkte sig med sitt ståtliga och mycket detaljrika vikingaskeppsskådebröd. Jag är full av beundran för det hantverk, alla goda smaker och härliga dofter som vi fått uppleva under tävlingen och som idag fyllde Nordstan. Framtiden känns intressant med alla kreativa, entusiastiska och kompetenta unga bagare som har visat upp sina bakverk, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar Årets Bagare.

–Vi anordnar SM Unga Bagare för att inspirera unga att utbilda sig inom branschen. Och unga bagare har idag höga ambitioner och vill utvecklas. Därför är det roligt att se hur mycket tävlingen inspirerar fler att själva ställa upp, för att på så sätt ytterligare utveckla sin hantverksskicklighet och förmåga att skapa bakverk för framtiden, säger säger Martin Lundell. - Den växande bageribranschen skriker fortfarande efter unga talanger. Samtidigt finns ett glapp kompetensmässigt mellan nyutexaminerade bagare från gymnasiet och de som redan är aktiva inom yrket. De tävlande i SM Unga Bagare har idag visat att de verkligen är fullärda bagare och att de är redo att ta sig an yrket med full kraft, fortsätter Martin.

Resultat för SM Unga Bagare 2018

Första plats:
Montadar Kanbar, 21 år, från Spånga. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Andra plats:
Maja Westlund, 22 år, från Djurås. Arbetar på Bullar & Bröd Stenugnsbageri. 

Tredje plats:
Emelie Morelius, 19 år, från Avesta. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Fjärde plats:
My Lindqvist, 20 år, från Borlänge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori
Bästa Matbröd – Maja Westlund
Bästa Frukostbröd – Gabriel Olsson
Bästa Vetebröd – My Lindqvist
Bästa Wienerbröd – Jennie Svensson
Bästa Skådebröd – Montadar Kanbar

Delad femteplats utan inbördes ordning:

Amanda Andersson, 22 år, från Varberg. Arbetar på Vår Gård.
Lisa Linghäll, 21 år, från Kristianstad. Arbetar på Ninas Konditori.
Jennie Svensson, 19 år, från Fjälkinge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Lovisa Wiksten, 22 år, från Borås. Arbetar på Bakery & Spice.
Gabriel Olsson, 19 år, från Kristianstad. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Martina Andersson, 21 år, från Värmdö. Arbetar på Brioche.
Patricia Eren, 19 år, från Södertälje. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

I 2018 års tävling ingår följande tävlingsmoment:

9 matbröd
4 olika slags frukostbullar, 15 stycken av varje
4 olika sorters vetebröd, 15 stycken av varje
4 olika slags fyllda bakverk av wienerdeg, 15 stycken av varje
En tårta eller ett skådebröd
För tävlingen disponeras 5 timmar på tävlingsdagen plus en timma (uppvägning) dagen före.

Juryn i år består av

Peter Halldén, juryordförande och konditormästare med erfarenhet som både tävlande och domare i EM och VM Unga Bagare, som till vardags driver Peters konditori i Falkenberg.

Moa Brink, tränare av svenska Juniorbagarlandslaget och har tidigare tävlat i VM med det svenska bagarlandslaget. Har tidigare vunnit SM Unga Bagare 2006 och Nordiska Mästerskapen i bageri. Är till vardags bagare på Lundbergs konditori i Gröndal.

Johan Larsson, från ugnstillverkaren Sveba Dahlén

Johan Landerhjelm, konditormästare från bagerileverantören KåKå.

Conny Modig, bagare med utvecklingsansvar på NordMills.

Om SM Unga Bagare

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och ska inte ha fyllt 23 år före den 1 juli 2017. Tävlingen genomförs i år för 28:e gången och syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i VM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagars inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen. Medarrangörer är Nord Mills, KåKå, Sveba-Dahlen och Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se.

För högupplösta pressbilder och mer information, klicka här.

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta: Martin Lundell, vd hos Sveriges bagare & konditorer, mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta: Nena Javadian, presskontakt hos PR-byrån Kelly and Pling, mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com