Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

15 februari 2019

De kan bli Sveriges bästa unga bagare

10 skickliga finalister gör den 12-13 mars upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare 2019. I finalen den 13 mars sätts deras talang på prov – och konkurrensen är stenhård när de både tävlar om att bli svensk juniormästare och en plats i Juniorbagarlandslaget.

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har sedan 1990 anordnat tävlingen SM Unga Bagare för att utse framtidens stjärnskott i branschen. I år har 10 kreativa och talangfulla unga bagare tagit sig hela vägen till finalen som går av stapeln den 12-13 mars i köpcentret Nordstan i Göteborg. Bland tidigare vinnare återfinns skickliga bagare och konditorer såsom Roy Fares, MR Cake, Moa Brink, coach för juniorbagarlandslaget samt Martin Isaksson, Chokladfabriken.

Under fem intensiva timmar ska de både visa på hantverksskicklighet och kreativ höjd genom att ta fram bakverk i fyra olika kategorier: Matbröd, Kuvertbröd, Bullar, Kavlade degar (till exempel wienerbröd).  Därutöver ska de skapa ett skådebröd där den kreativa skickligheten särskilt sätts på prov. För att ro hem titeln krävs såväl smaksäkerhet som snabbhet och precision i hantverket.

– Vi anordnar SM Unga Bagare för att ge unga bagare en utmaning som bara de bästa klarar av. Det är fantastiskt inspirerande att se vilken yrkesskicklighet och känsla för hantverket de har så här tidigt in i karriären. De är framtidens inspiratörer för Sveriges bageribransch, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och som arrangerar tävlingen.

Även om de 10 finalisterna tävlar om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare 2019, så kommer tävlingen att vara ett stort steg i karriären för fler än bara vinnaren. De fyra bästa bagarna tar nämligen plats i den svenska junior VM-truppen, Juniorbagarlandslaget. Första- och andrapristagaren vinner även en inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

Konditormästare Peter Halldén, Peters Konditori & Stenugnsbageri i Falkenberg, är juryordförande för tävlingen. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i bageri i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer och sponsorer är KåKå, Sveba-Dahlén och Nord Mills. Samarbetspartner är Ester Mosessons gymnasium.