Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

13 mars 2019

Fanny Johansson från Tranås är Svensk Mästare för Unga Bagare 2019

Efter fem intensiva timmar i bageriet på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg står det klart att Fanny Johansson tar hem titeln Svensk Mästare för Unga Bagare 2019. Fanny satte ribban och imponerade med sitt maffiga skådebröd med temat ”Steam Punk”, som visade vilken yrkesskicklighet Sveriges bästa unga bagare håller.

Under finalen visade de tio finalisterna både på hantverksskicklighet och kreativ höjd genom att ta fram 148 bakverk i fem olika kategorier under fem timmar.

”När jag hörde juryns motivering som tog upp hatten och temat så kände jag att det kanske var jag ändå. Dagen har gått bra, jag blev väldigt nöjd med alla bakverken och kände att hur det än går så är jag nöjd. Alla här är så sjukt duktiga. Nu kommer jag att fira med att sova, det har varit en lång dag och jag har varit så nervös men är så glad att jag vann”, säger Fanny.

 

Finalisterna imponerade med spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning, kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol och kavlade degar med yuzu och citron. Juryn bedömde respektive bakverk efter smak, utseende och teknisk svårighetsgrad. Deltagarna skapade även ett så kallat skådebröd, dvs en skulptur av bröd, med egenvalt tema. I år med inspiration från allt mellan moder jord och Nils Holgerssons resa till New York och Askungen.

Juryns motivering lyder: ”Med strålande tävlingsnerver, glatt humör och lugn visar dagens vinnare på en stor estetisk känsla, hantverksskicklighet och talang. Årets vinnare har tagit den visuella tolkningen av temat till en exceptionellt hög nivå. Med inspiration från 1800-talets industrialism och framtidsvision har idag bakverk med både kugghjul, höga hattar och kol skapats. Vinnare i SM Unga Bagare 2019 är Fanny Johansson”.

- Jag är enormt imponerad, vilken insats av alla tävlande vi har sett här i Göteborg idag. Inte minst av Fanny som verkligen tänkt nytt. Hennes förmåga att få med temat ”steam punk” från industrialiseringen på 1800-talet i både färg, form och smak är beundransvärt. Det är första gången jag ser bakverk med kugghjul, kol och höga hattar. Idag har vi sett framtidens bageriprofiler och de är verkligen redo att ta sig an bagaryrket med full kraft, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

De fyra deltagare som placerade sig bäst i tävlingen tar nu plats i den svenska junior-VM-truppen, Svenska Juniorbagarlandslaget som tidigare vunnit flera VM-guld. Bland tidigare vinnare i tävlingen återfinns skickliga bagare och konditorer som Roy Fares (Mr. Cake), Moa Brink (coach för Juniorbagarlandslaget) och Martin Isaksson (Chokladfabriken).

 

Resultat SM Unga Bagare 2019

Första plats:
Fanny Johansson från Tranås, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad

Andra plats:
Gabriel Olsson från Kristianstad, jobbar på Lidingö Bröd & Pâtisserie i Stockholm

Tredje plats:
My Lindqvist från Borlänge, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad

Fjärde plats: Malin Nordberg från Älvängen, jobbar på RC Chocolat på Arlanda

 

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa Matbröd: Gabriel Olsson
Bästa Kuvertbröd: My Lindqvist
Bästa Bulle: Patricia Eren
Bästa Kavlade deg: Michaela Salmons
Bästa Skådebröd: Fanny Johansson

Delad femteplats utan inbördes ordning:
Patricia Eren från Södertälje
Michaela Salmons från Grycksbo
Klara Fransson von Euler Chelpin från Nacka
Axel Roth från Linköping
Lisa Dagnäs från Kristdala
Erik Strindberg från Umeå

 

Om tävlingen

Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba Dahlén och Nord Mills.