Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

15 februari 2021

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2021

Årets åtta finalister till den prestigefulla tävlingen SM Unga Bagare är utsedda. De kommer ifrån hela landet och har var och en handplockats av en erfaren jury. I år har konkurrensen varit extra hård eftersom de tävlande behövt slåss om färre finalplatser än vanligt på grund av den rådande pandemin. I finalen, som går av stapeln den 15 mars i Göteborg, kommer finalisterna under fem intensiva timmar tävla om titeln svensk juniormästare samt en eftertraktad plats i Juniorbagarlandslaget.

Tävlingen SM Unga Bagare anordnas för 31a året i rad med syfte att kora Sveriges bästa unga bagare. Utöver titeln och en plats i Juniorbagarlandslaget innebär en vinst även för många det första steget mot en framgångsrik karriär inom branschen. Flera tidigare vinnare har efter SM Unga Bagare bland annat startat egna företag och vunnit internationella tävlingar som EM, VM och Euroskills.

 

Det kommer att bli en annorlunda final i år som skiljer sig från tidigare upplägg på grund av coronapandemin. Antalet finalplatser har reducerats till åtta stycken och det kommer inte vara publik på plats fysiskt under tävlingarna eller ske någon utställning i Nordstan som vanligt. Däremot kommer finalen för första gången vara möjlig att följa digitalt via en livestream.

 

- Årets finalister är ett imponerande gäng och det är fantastiskt vad de brinner för sitt yrke och sina degar som de med stor kreativitet kommer skapa underbara bakverk av. I finalen kommer såväl kreativitet som förmågan att klara av att baka under press att sättas på prov i finalen där bara de allra bästa unga bagarna i Sverige får chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Flera av dagens starkast lysande stjärnor inom branschen är tidigare vinnare av SM Unga Bagare så det är mycket som står på spel. Jag ser fram emot en riktigt spännande tävling, säger Martin Lundell som är vd för Sveriges bagare & konditorer.

 

Finalisterna kommer under fem timmar att tävla i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Juryn kommer därefter att utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att kamma hem förstaplatsen krävs därför en kombination av stor hantverksskicklighet med en fin känsla för detaljer och teknik, tillsammans med mycket kreativitet och inte minst smaksäkerhet. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

 

De åtta finalisterna i årets SM Unga Bagare är:

 

  1. Marcus Bloch Westh, 19 år, bor i Högsby och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
  2. Julia Holmqvist, 20 år, bor i Askim och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
  3. Mattias Jogmark, 23 år, kommer från Eslöv och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
  4. Tova Pernu, 20 år, bor i Gävle och jobbar på Epi bageri och café
  5. Jesper Elmqvist, 19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
  6. Michaela Andersten, 19 år, kommer från Mora och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
  7. Victoria Tobisson Lind, 22 år, kommer från Hovås och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo
  8. Cassandra Persson, 21 år, kommer från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö

Reserv: Hanna Bigelius, 19 år, kommer från Enköping och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

 

Mer information om tävlingen

SM Unga Bagare har sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury består av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.

 

För ytterligare information eller intervju med deltagarna, kontakta:

Julia Järegård, Geelmuyden Kiese

070 218 81 90, julia.jaregard@gknordic.com

 

För ytterligare information om SM Unga Bagare, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.

070 364 67 94, martin@bageri.se