Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

15 mars 2021

Victoria Tobisson Lind ny svensk juniormästare i bageri 2021!

Vinnaren av SM Unga Bagare 2021 är utsedd och det är Victoria Tobisson Lind från Hovås i Göteborg som nu kan titulera sig svensk juniormästare i bageri. Det blev en hård kamp mellan de åtta handplockade unga finalisterna som under fem timmar bakade bullar, matbröd, kuvertbröd, kavlade degar och skådebröd. Victoria imponerade stort på juryn med sitt Harry Potter-inspirerade skådebröd som innehöll både en bok, Hogwarts-expressen och Quidditch.

Årets final av SM Unga Bagare bjöd på många nya smakkombinationer, utseenden och tekniker. Juryn fick bland annat smaka på ett bröd smaksatt med havtorn, ett wienerbröd med hibiskus och ett annat smaksatt med pistage. Efter fem intensiva tävlingstimmar stod det klart att Victoria Tobisson Lind vunnit hela tävlingen med motiveringen ” I en i övrigt extremt jämn final utmärkte sig en bagare. Med en sprudlande glädje och filmisk touch har vinnaren av SM Unga Bagare 2021 utnyttjat tävlingstiden med precision.”

- Det känns fantastiskt. Jag är helt skakig efter prisutdelningen. Mest nöjd är jag med mitt skådebröd som jag fick ihop precis så som jag tränat på under låg tid, säger Victoria Tobisson Lind, vinnare av SM Unga Bagare 2021.

Det blev en annorlunda final i år på grund av coronapandemin och antalet tävlande var därför färre än vanligt. Något som inneburit en extra hård konkurrens. Det fanns inte heller någon fysisk publik på plats på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg, utan istället livesändes för första gången hela tävlingen.

- Trots att vi inte hade lika mycket publik som vanligt var finalstämningen och motivationen hos deltagarna på topp. Jag är djupt imponerad av varenda en av de tävlande som har visat prov på stor kreativitet, skicklighet och inte minst passion för sitt yrke. Victoria Tobisson Lind imponerade särskilt genom sin målmedvetenhet, ödmjukhet och den glädje hon spred under hela tävlingsdagen, säger Martin Lundell som är vd för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen SM Unga Bagare har anordnats sen 1990 av Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma och lyfta fram unga talanger inom bagaryrket. Tävlingen har historiskt inneburit startskottet i karriären för flera av de mest framgångsrika profilerna inom konditori- och bageribranschen. De fyra unga bagarna som presterat bäst i årets tävling kvalificerar sig till svenska Juniorbagarlandslaget, som vunnit flera VM-guld genom åren.

 

Resultat SM Unga Bagare 2021

Första plats: Victoria Tobisson Lind, 22 år, från Hovås, går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo

Andra plats: Mattias Jogmark, 23 år, från Eslöv, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Tredje plats: Michaela Andersten, 19 år, från Mora, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Fjärde plats: Cassandra Persson, 21 år, från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö

 

På delad femteplats utan inbördes ordning placerade sig:

Marcus Bloch Westh, 19 år, bor i Högsby, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Julia Holmqvist, 20 år, bor i Askim, går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo

Tova Pernu, 20 år, bor i Gävle, jobbar på Epi bageri och café

Jesper Elmqvist, 19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

 

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa matbröd: Julia Holmkvist

Bästa kuvertbröd: Victoria Tobisson Lind

Bästa vetedeg/bulle: Michaela Andersten

Bästa kavlade deg/wienerbröd: Julia Holmkvist

Bästa Skådebröd: Victoria Tobisson Lind

 

 Mer information om tävlingen
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury bestod av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström, Johan Landerhjelm från Kåkå, Thony HEdin från Lantmännen och Jesper Långström från Sveriges bagare & konditorer.

 

För ytterligare information eller intervju med deltagarna, kontakta:

Julia Järegård, Geelmuyden Kiese

070 218 81 90, julia.jaregard@gknordic.com

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se