Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

01 mars 2022

De kan vinna SM Unga Bagare 2022

Sju lyckliga finalister från hela landet står nu redo för att göra upp om vem som är Sveriges bästa unga bagare 2022. Under en intensiv tävlingsdag kommer de att tävla om den prestigefyllda SM-titeln samt en eftertraktad plats i Svenska Juniorbagarlandslaget. SM Unga Bagare 2022 avgörs 16 mars i Göteborg och kan följas digitalt via direktsändning.

Under fem hårda timmar ska de tävlande skapa bakverk i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar samt skådebröd. Juryn kommer utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att nå högst på prispallen krävs stor hantverksskicklighet och teknik, men också kreativitet och nytänkande. Det blir extra tydligt när skådebrödet skapas, som alltid blir både spektakulära och konstnärliga bakverk. Under förra årets tävling bakades bland annat ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både en bok och Hogwarts-expressen.

 

–SM Unga Bagare är där nästa stjärnskott föds! Årets startfält är ett skickligt och kreativt gäng med mycket talang. Det är det trettioandra året i rad som vi genomför tävlingen, och det är alltid lika roligt att se de unga, hungriga och förväntansfulla bagarna göra upp om guldmedaljen. Det ska bli otroligt kul att se vad de kommer att presentera i år, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

 

Tävlingen har genom året betytt mycket för de som kvalificerat sig till finalen och är ett utmärkt tillfälle att visa upp sin hantverksskicklighet. Utöver titeln som svensk juniormästare så står flertalet platser till Svenska Juniorbagarlandslaget på spel. Plats ett till fyra bildar tillsammans det landslag som representerar Sverige i EM Unga Bagare. De senaste åren har svenska juniorbagare kammat hem flertalet guldmedaljer i internationella sammanhang.

 

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sverige bagare & konditorer för att uppmärksamma yrket bland yngre, inspirera unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. De tävlande får vara upp till 24 år och finalen avgörs på Ester Mosessons gymnasium.

 

De sju finalisterna i SM Unga Bagare 2022 är:

 

Alice Olsson, 20 år, bor i Nybro, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

 

Andrea Wiberg, 22 år, bor i Helsingborg, arbetar på Backhaus Bageri och Café

 

Elin Lundahl, 22 år, bor i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

 

Emmie Jonsson, 21 år, bor i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar

 

Linnéa Cederborg, 21 år, bor i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog och studerar vid Studium i Göteborg

 

Max Collin, 20 år, bor i Kristianstad och Uppsala, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala

 

Tindra Lundegård, 20 år, bor i Södertälje och Kristianstad, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

 

Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. De sju finalisterna är handplockade av en erfaren jury. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba-Dahlen och Nord Mills.

Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)


45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag


45 stycken bullar, tre olika varianter


Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.


Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

 

Vill du följa den spännande finalen så hittar länkar till sändningen här!

 

 

För ytterligare information, pressmaterial eller kontakt med deltagarna, kontakta:

Jonatan Peterson, presskontakt

070 923 95 41, jonatan@futurniture.com

 

För ytterligare information om Sveriges bagare & konditorer och SM Unga Bagare, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

070 364 67 94, martin@bageri.se

 

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se