Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

15 mars 2023

Julia Holmqvist, vinnare i SM Unga Bagare 2023

Efter fem intensiva tävlingstimmar avgjordes idag finalen av tävlingen SM Unga Bagare och Julia Holmqvist, kan nu titulera sig som svensk juniormästare i bageri 2023. Den imponerande hantverksskickligheten i kombination med kreativitet och utförande fick juryn på fall. Julia imponerade stort med sitt bevara havet-tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av en jordglob som det kom både bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät ur. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.

Åtta finalister från hela landet möttes i finalen för att tävla om den anrika titeln SM Unga Bagare. På fem timmar skulle de unga talangerna bevisa sin skicklighet och baka både goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (t ex wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat Andy Warhol, Sherlock Holmes, sjömän, skog och hav  som blandades med spännande smaker av citrus, sesam, grönkål och hasselnöt utöver de traditionella smakerna som choklad och hallon. Högst upp på prispallen stod slutligen Julia Holmqvist, med sitt tema “Bevara havet”. Född och bor i Billdal/Askim Göteborg men till vardags jobbar hon som konditor hos Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal.

 

Juryns motivering:

Vinnaren av SM Unga Bagare skapade en vacker helhet av både smaker och estetik med ett tydligt tema som genomsyrade alla bakverk. Årets final bjöd på en rafflande tävling med hög och jämn nivå där många unika kreationer kom fram. Genom ett systematiskt och professionellt arbetssätt utmärkte sig en bagare extra. Vi gratulerar vår nya unga svenska mästare, vars passion och skicklighet inspirerar oss alla.

–  Äntligen, det är helt sjukt! Förra gången gick inte tävlingen riktigt som jag hade önskat, jag glömde jästen, frustrerande när man är bagare. Idag visade jag vad jag går för och har äntligen fått min revansch. Jag är väldigt nöjd över min insats idag, jag tror att det gjorde susen att mitt nytänkande och mitt tema syntes tydligt genom hela mitt arbete, säger, Julia Holmqvist, vinnare av SM Unga Bagare 2023.

 

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget. 

– Som alltid i SM Unga Bagare bjuds vi på en väldigt god uppvisning i bageriet. Finalisterna visade stor kunskap och genuin passion för hantverket och där vinnaren Julias skådebröd var världsklass. Unga svenska bagare tillhör världseliten, vilket Svenska Juniorbagarlandslaget bevisade för bara några veckor sedan när de vann silver i VM. Under SM Unga Bagare får brödet sin sanna plats i rampljuset och briljerar som en riktig stjärna som både hållbart, gott och nyttigt, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer

 

Resultat SM Unga Bagare 2023 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)

Första plats: Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.

Andra plats: Matilda Jacob, 22 år, är född och bor i Stockholm. Matilda jobbar på Bageri Socker Sucker.

Tredje plats: Alva Odelbrink, 22 år, är född i Solna, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

Fjärde plats: Wilhelmina Krossén, 21 år, är född i Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

 

 

På delad femteplats (utan inbördes ordning):

Sofie Le, 23 år, är född i Greve/Danmark men bor i Göteborg, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi. 

Linnéa Cederberg, 20 år, är född i Mölndal, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Gunneboslott kaffehus och krog. 

Tilda Lövenklev, 19 år, är född i Jönköping, uppvuxen på Öland men bor sedan årsskiftet i Oskarshamn och jobbar på Restaurang Furan. 

Alma Lübeck, 23 år, är född i Yngsjö men bor i Malmö och jobbar på Mat & Chokladstudion.

 

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa skådebröd: Wilhelmina Krossén, 21 år, är född i Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

Bästa matbröd: Sofie Le, 23 år, är född i Greve/Danmark men bor i Göteborg, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi.

Bästa kuvertbröd: Alva Odelbrink, 22 år, är född i Solna, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

Bästa bulle: Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.

Bästa kavlade deg (wienerbröd): Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.

För mer information om tävlingen och ytterligare pressbilder, besök bageri.se.

 

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2023

SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Pernilla Boström, Christer Nordh, Johan Landerhjelm.

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)

45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag

45 stycken bullar, tre olika varianter

Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.

Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

 

För ytterligare information, pressmaterial eller intervju med finalisterna, kontakta:

Malou Rönnmark, presskontakt SM Unga Bagare

malou@futurniture.com

0733 665 779

 

Martin Lundell, vd, Sverige bagare och konditorer

martin@bageri.se

070 364 67 94

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se