Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

13 mars 2024

Alva Odelbrink är ny Svensk Juniormästare i bageri 2024

Idag avgjordes finalen av tävlingen SM Unga Bagare. Efter fem intensiva tävlingstimmar så står det klart att Alva Odelbrink , 23 år, är svensk juniormästare i bageri 2024. Alva imponerade stort med sitt tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd med en tolkning av Stockholms Tunnelbana. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg under eftermiddagen.

Under finaldagen fick sju finalister från hela landet sätta sin skicklighet på prov. På fem timmar skulle de unga talangerna baka goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (t ex wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat En natt i Venedig och Astrid Lindgrens sagovärld där söta bröd med smaker av havtorn, tonka, hasselnöt och rosmarin blandades med matbröd med rökt korv, fänkål och brynt smör.

Högst upp på prispallen stod slutligen Alva Odelbrink med sin tolkning av Stockholms Tunnelbana. Hennes skådebröd visade prov på skicklighet och ett öga för detaljer där ett rusande tåg genom en av stadens alla tunnelbanegångar kompletterades med detaljer i graffiti och station Kungsträdgårdens karaktäristiska målade bladrankor. De tillhörande bakverken genomsyrades också av temat och alla som någon gång varit i Stockholms tunnelbana kunde känna igen den klassiska T-symbolen, SL-loggan och den spretande kartan som markerar röda, gröna och blå linjens väg genom huvudstaden, och som grädde på moset, ett bakverk i form av en klassisk korv med bröd i form av en kavlad deg – med rökt lantkorv och senapskräm.

Alva som är född och uppvuxen i Solna, Stockholm, jobbar till vardags på Spånga konditori och är även en del av juniorbagarlandslaget.  

Juryns motivering:
"Årets vinnare har, genom ett mästerligt utförande där stadens puls och djup omvandlats till bagerikonst, tagit oss med på en resa där varje hållplats är en smak av excellens. Med ett lekfullt spektrum i färg och form har hon inte bara visat på teknisk skicklighet utan en helt unik förmåga att förmedla sin berättelse. Resan som vi bjuds med på är både elegant och full av innovation och vittnar om en kreatör som kan sitt hantverk och konsten att ta med sin publik till nya världar. "

  • Det känns helt otroligt kul att vinna! Jag är glad att domarna gillade mitt tema lika mycket som jag. Sverige är känt för vår tunnelbana och dess konst och det kändes roligt att få tolka den på det här sättet. Jag känner mig stolt och glad över det jag åstadkommit idag, och allra mest nöjd är jag med skådebrödet och varmkorven – de blev precis så som jag ville ha dem, säger, Alva Odelbrink, vinnare av SM Unga Bagare 2024.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget, ett välrenommerat landslag som genom åren vunnit flera VM-guld.

– De tävlande visar på stor passion för bakning. Vinnaren bevisade både en kunskap i hantverket utöver det vanliga. Jag är stolt över en ny så stark ambassadör för yrket. Det imponerande skådebrödet var tävlingens höjdpunkt men Alva briljerade och satte smak, innovation och kreativitet till sin spets i alla kategorier, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Resultat SM Unga Bagare 2024 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats:
Alva Odelbrink, 23 år, är född och bosatt i Solna, Stockholm. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.

Andra plats:
Linnéa Cederberg, 22 år, är född och uppvuxen i Mölndal. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.

Tredje plats:
Nikita Klasson, 20 år, är född och bosatt i Tyresö. Hon jobbar idag på Magnus Johansson Bageri och Konditori.

Fjärde plats:
Selma Schweiler Vilen, 19 år, är född i Sala men bosatt i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.

På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Natalie Rundström, 20 år, är född och bosatt i Malmö. Hon jobbar idag på Alice och Kattens tesalong i Lund.

Nora Bergström, 22 år, är född i Eskilstuna men bor just nu i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.

Ebba Tikas, 21 år, är född och bor i Upplands Väsby, Stockholm, och jobbar på Bullar och Bröd.

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Alva Odelbrink
Bästa matbröd: Alva Odelbrink
Bästa frallor/kuvertbröd: Alva Odelbrink
Bästa vetedeg/bulle: Linnéa Cederberg
Bästa kavlade deg/wienerbröd: Alva Odelbrink

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2024
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Johan Landerhjelm konditormästare (Kåkå) tillsammans med Christer Nordh (Nord Mills), Pernilla Boström Juniorvärldsmästare 2018 (Kampanilen), Mattias Jogmark coach Svenska Juniorbagarlandslaget (Lillebrors bageri) och Rebecka Steen medlem i Svenska Konditorlandslaget (Margaretas bröd & bakverk).

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

Pressbilder finns under pressbilder.

För ytterligare information, pressmaterial eller intervju med finalisterna, kontakta:
Malou Rönnmark, presskontakt SM Unga Bagare
malou.ronnmark@rudpedersen.com
0733 665 779

Martin Lundell, vd, Sverige bagare och konditorer
martin@bageri.se
070 364 67 94

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se