Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

18 november 2013

Svenskt storslam i EM Unga Bagare

Förra veckan avgjordes den 43:e upplagan av EM Unga bagare i danska Odense. Sverige dominerade tävlingen totalt och vann fyra av fem delmoment. Sara Lidell och Sara Fjärrstrand tog hem såväl lagguldet som en rad individuella grensegrar. Sara Lidell vann individuellt guld i tävlingen samt pris för bästa matbröd, bästa wienerbröd och bästa vetebröd. Sara Fjärrstrand tog hem silvret i den individuella tävlingen och prisades för bästa franskbröd. Detta är Sveriges andra seger i rad i EM och den tredje individuella segern genom åren.

I april i år stod klart att Sara Fjärrstrand och Sara Lidell tagit första- respektive andraplatsen i SM Unga Bagare och därmed skulle få vara med och göra upp om EM-titeln i Odense, Danmark senare under året. Sedan dess har de tränat hårt på de olika moment och tekniker som tävlingen utgör. Förra årets europamästare Susanna Söderman har tillsammans med Moa Brink från Bagarlandslaget och bagaren Tony Olsson varit Juniorbagarlandslagets tränare under uppladdningen.  I onsdags avgjordes alltså EM Unga bagare där nio europeiska nationer ställdes mot varandra i fem olika tävlingskategorier där Sverige vann totalt fyra av dessa.

–Jag känner mig helt överväldigad! Vi har tränat så mycket för det här så det känns otroligt bra. Jag var väldigt nervös innan men allt släppte så fort tävlingen började. EM Unga Bagare är en viktig tävling - ett bra avstamp för karriären, säger Sara Lidell, vinnare i EM Unga Bagare 2013. 

I tävlingen betygsattes de tävlande både individuellt och i lag. Allt ifrån de unga bagarnas sätt att arbeta till produkternas smak och utseende bedömdes av expertjuryn. I den fem timmar långa finalen bakade de tävlande matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. För de unga bagartalangerna är EM en viktig milstolpe i den begynnande karriären. Här finns chansen att visa upp sin yrkesskicklighet och kreativitet och flera framstående bagare i Sverige har genom tävlingen påbörjat sin framgångsrika karriär. I förra årets EM Unga Bagare kammade Sverige hem lagguldet samt både första- och tredjeplatsen individuellt.

–Sverige har återigen bevisat vilken hög klass vi håller internationellt. Sara Lidell och Sara Fjärrstrand har visat prov på stort engagemang och tränat oerhört hårt inför detta. De har verkligen jobbat som ett lag i denna tävling och tillsammans har de hjälpt varandra fram till segern. Som bagarland är vi överlägsna just nu och det gläder mig enormt, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver det svenska bagarlandslaget.

Om EM för unga bagare I EM Unga Bagare utförs fem moment: matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. Allt ska bakas inom fem timmar och sedan dukas upp inför juryns bedömning. Juryn bedömer de tävlande individuellt och per landslag, där två bagare ingår i varje lag. Juryn utgår bland annat ifrån de tävlandes sätt att arbeta, hålla ordning och planera. Men de bedömningsgrunder som väger tyngst är jämnhet, smak, färg och vikt på bakverken. Vinsten i EM Unga Bagare är ära och pokaler. Det är branchorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer som driver Bagarlandslaget och Juniorbagarlandslaget.

Vinnare i EM Unga Bagare 2013 är:

Sara Lidell, 21 år, från Siljans Konditori i Leksand Sara Fjärrstrand, 21 år från Bakery& Spice i Stockholm

 

Om SM Unga Bagare

SM Unga Bagare syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och inte ha fyllt 23 år före den 1 juli innevarande år. Ettan och tvåan i SM blir en del av juniorbagarlandslaget, varifrån sedan de svenska representanterna till EM Unga Bagare tas ut. Tävlingen har arrangerats sedan 1990 av Sveriges bagare & konditorer. Medarrangörer är Nord Mills, KåKå Sveba-Dahlen och Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. www.smungabagare.se